Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2018 17:11 - Съществува ли здравословно хранене и има ли всъщност био храна?
Автор: evelinaevg Категория: Други   
Прочетен: 203 Коментари: 1 Гласове:
2



Все повече хора се стремят да живеят здравословно. При някои това дори се превръща в мания. На въпроса "Какво означава здравословно хранене?" отговорите биха могли да бъдат най-често следните: "Да консумираш по-често плодове и зеленчуци, както и домашно приготвена храна", "Да избягваш пържено, да използваш зехтин вместо олио, лимонов сок вместо оцет". В тези отговори има истина. Разбира се, че е здравословно да консумираш колкото се може повече плодове и зеленчуци, източници на витамини. Много често хората, водещи този начин на живот смятат, че се хранят с био продукти. Но не е така. Отиваш на магазин, купуваш три домата, една краставица и две чушки, правиш салата и ето - биохраната е готова. Да, ама не. Ти дори нямаш представа от къде идват тези зеленчуци и по какъв начин са отгледани. Със сигурност може да знаеш, че не са отгледани по биологичен начин и че са пръскани поне два пъти. Момента на пръскане убива "биологичното" в продукта. Дори в собствената си градина е трудно да произведем био продукт, тъй като винаги се налага третиране срещу болест или неприятел. Въпреки това продукцията от собствено производство е за предпочитане пред тази на пазара, тъй като си проследил целия процес и период на вегетация. Знаеш какви семена или посадъчен материал си използвал, знаеш колко пъти е поливано растението и срещу какви патогени и неприятели си се борил и по какъв начин. Това аз бих определила като частично био продукт, но не напълно. И все пак съветът ми към всички е да консумират колкото се може по-често такава храна и да избягват продукцията от магазина.
За месните продукти също е трудно да се каже, че има животни, отгледани по биологичен начин. Няма как да стане това. Та нали животното се храни с растения, които също са третирани срещу определен вредител или болест. Единствените животни, водещи био начин на живот са тези, живеещи високо в планините, хранещи се с тревна растителност, неподалагана на третирания. 


Тагове:   биопродукт,


Гласувай:
2



1. jokera - Здравословно хранене ли?
16.02.2018 19:32
За определени хора здравословно хранене значи "здраво да се наплюскат". :)
Но принципно си права. Ако не проследиш целия процес на производството на храната от полето до чинията, няма как да си сигурен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelinaevg
Категория: Други
Прочетен: 4818
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930